Филозофија на физиката

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во филозофијата, филозофијата на физиката се занимава со концептуални и интерпретациски прашања во модерната физика, од кои многу се преклопуваат со истражувања направени од одредени видови теоретски физичари. Филозофијата на физиката може да се подели на три области:

  • толкувања на квантната механика , главно се однесува на прашања за тоа како да се формулира адекватен одговор на мерниот проблем и да се разбере што вели теоријата за реалноста.
  • природата на просторот и времето : Дали просторот и времето се супстанции или чисто релациски? Дали симултаноста е конвенционална или само релативна? Дали временската асиметрија е чисто редуцирана на термодинамичка асиметрија?
  • меѓутеориски односи: односот помеѓу различните физички теории, како што се термодинамиката и статистичката механика . Ова се преклопува со прашањето за научно намалување.

Наводи[уреди | уреди извор]