Естетика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Естетика (од грч. aisthesis - осет, впечаток; восприемање). Во поширока смисла, теорија за сетилното восприемање, сознавање; во потесна смисла, теорија за убавото и вредното во уметноста. Називот прв го употребил А. Баумгартен (A. Baumgarten) во 1750 година.