Прејди на содржината

Виножито

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа страница се однесува на физичката појава Виножито. За други значења видете Виножито (појаснување).
Виножито или божилак.

Виножито, божилак или божило — оптички и метеоролошки феномен кој предизвикува светлинскиот спектар од сончевите зраци да се појави на небото поради прекршување на светлината низ ситни капки вода во атмосферата. Прекршувањето предизвикува создавање на повеќебоен свод на небото, со црвената боја најгоре, а виолетовата најдолу. Виножитото обично се појавува после дожд. Виножитото се состои од 7 бои. Тоа се боите: црвена, портокалова, жолта, зелена, сина, модра и виолетова.

Виножито над Охридското Езеро

Виножитото како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Виножито на месечина

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 23.
  2. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 304-305.
  3. The Brian Jonestown Massacre – The Future Is Your Past(пристапено на 26.4.2024)
  4. Richard & Linda Thompson ‎– I Want To See The Bright Lights Tonight (пристапено на 23.1.2017)