Трагедија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Литература
Основни облици

Роман · Поема · Драма
Расказ · Новела

Родови

Епика · Лирика · Драма
Романса · Сатира
Трагедија · Комедија
Трагикомедија

Извори

Изведба (претстава· Книга

Форми

Проза · Стих

Историја и списоци

Општ преглед на литературата
Индекс на поими
Историја · Модерна историја
Книги · Писатели
Награди за литература · Награди за поезија

Дискусија

Критика · Теорија · Списанија

Трагедија (старогрчки: τραγῳδία, tragōidia) е вид драмско дело во кое се прикажуваат мрачни, жестоки и тажни настани од животот, страшното и ужасното во него, промени од среќа во несреќа, пропаст на возвишени идеали и смрт на главните ликови.


Книга Ова е недовршена статија за литература. Вие можете да помогнете за нејзината дообработка.


Надворешни врски[уреди]