Убавина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сликата на млада жена е симбол на човечка убавина во повеќе западни култури и доминантна тема во уметноста.

Убаво или убавина — апстрактен поим кој се врзува со низа аспекти на човечката егзистенција. Овој поим е предмет на изучување на филозофската дисциплина естетика, но е истовремено предмет на интерес и на други интелектуални подрачја (историја, социологија, психологија).

Убавото во главно се дефинира како одлика на едно нешто кое низ сетилно (перцепција) или умствено искуство пробудува чувство на задоволство или чувство на пријатност и допадливост. Во оваа смисла, убавината произлегува од нешта како формата, визуелноста, движењето или звукот. Она што го нарекуваме „убаво“, честопати се однесува на чувството кое се создава кај човекот од страна на предмети кои го имаат квалитетот на „убавината“, која пак се однесува на карактеристиките на еден предмет.

Разликата помеѓу она што е убаво и она што не е убаво варира од епоха до епоха и зависи од секоја личност засебно. Со други зборови, постојат различни толкувања на поимот од страна на различни мисловни школи и култури, кои можат видно да се разликуваат од она што вообичено на македонски се нарекува „убаво“.

Убавината како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Природна убавина“ (Natural Beauty) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1992 година.[1]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Наводи[уреди | уреди извор]