Визуелна уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Визуелните уметности се класа на уметнички форми, вклучувајќи сликарство, скулптура, фотографија и други, што се фокусираат на создавање дела што се главно визуелни во природа. Визуелните уметности се разликуваат од различните изведувачки уметности, јазични уметности, кулинарски уметности, и други класи на уметност. Дефиницијата не е стриктна и многу уметнички дисциплини вклучуваат аспекти на визуелните уметности комбинирани со други уметнички типови.