Звук

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шематски приказ на звучен сигнал

Звук е низа од механички собирања и издолжувања на надолжните бранови, што последично минуваат низ медиум од материјал што е барем малку притислив (цврст предмет, течност или гас, но не и вакуум). Во звучните бранови делови од материјата (молекули или групи молекули) се движат во правец на бранот.

Звучните бранови обично се претставени графички со брановидна, хоризонтална линија.

Звукот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Давид Албахари, Необични приказни, Темплум, Скопје, 2004.
  2. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 171.
  3. Discogs, Beastie Boys ‎– Paul's Boutique (пристапено на 25.9.2019)
  4. DISCOGS, David Bowie ‎– Low (пристапено на 22.4.2020)
  5. Discogs, Disciplina Kičme !* ‎– Svi Za Mnom (пристапено на 4.8.2020)