Национализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Национализмот убива во босански, српски и хрватски јазик е препознатливо мото на UDIK против национализмот во Босна и Херцеговина, Хрватска и Србија[1]

Национализам — политичка идеологија во чие средиште е сместена нацијата како врховно добро. Се појавил во Европа во XIX век и претставувал општествено-политичко и културно движење на граѓанските класи кои што се бореле за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.

Во поекстремни случаеви национализмот претставува идеолошки и политички израз на затворањето, самодоволноста и култот на сопствената нација што се карактеризира со национал и со потценување на правата и вредностите на другите нации.

Национализмот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „ националистички виц“ - кус расказ на македонскиот писател Хигсов Бозон од 2011 година.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Игор Јанев, Мегународно право и мегународни односи, Институт за политички студии, Белград, 2012, ISBN 978-86-7419-244-3

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Nacionalizam ubija, poručili aktivisti iz Sarajeva -Klix“. www.klix.ba. 9 ноември 2013. https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacionalizam-ubija-porucili-aktivisti-iz-sarajeva/131109040. посет. 29 јуни 2017 г. 
  2. Хигсов Бозон, Педерски Катахрезис, Темплум, Скопје, 2011.