Републиканство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општествени уредувања

Дел од темата Политика

Список на општествени уредувања

Комунистичка држава
Непосредна демократија
Претставничка демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Уставна република со елементи
на непосредна демократија
Портал Политика · уреди

Републиканство — идеологијата според која треба да се раководи со општеството или државата како република, каде што шефот на државата е претставник на луѓето кои поседуваат народна сувереност. Шефот на државата обично е назначен од страна на друг начин освен наследноста, често преку избори.

Поточната смисла на републиканството се разликува во зависност од културно-историскиот контекст. Во принцип тоа значи отсуство на монархијата, но може да значи "владеење од страна на многу луѓе и со закон", преку олигархија, или произволното владеење на едно лице.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Mortimer N. S. Sellers. American Republicanism: Roman Ideology in the United States Constitution. New York, New York, USA: New York University Press, 1994. P. 71.