Прејди на содржината

Список на општествени уредувања

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на општествени уредувања и политички системи, според неколку вида на нивно организирање. Наведените системи не се взаемно исклучителни, и често дефинициите им се вкрстуваат (на пример автократија, деспотизам, тоталитаризам, монархија и тиранија).

Азбучен список со хиерархија[уреди | уреди извор]

Ова е список на главни политички системи (признаени од политикологијата) по азбучен ред. Разните подвидови на системи се наведени под главните системи на владеење.

По пристап кон локална автономија[уреди | уреди извор]

Овој список дава нагласок на различните пристапи кои една влада може да ги има кон поделбата на суверенитетот и автомонијата на регионите во рамките на таа држава.

По политичко овластување[уреди | уреди извор]

Овој список ги наведува различните системи врз основа на поделбата на правото на глас.

Поврзано[уреди | уреди извор]