Теократија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Општествени уредувања

Дел од темата Политика

Список на општествени уредувања

Комунистичка држава
Непосредна демократија
Претставничка демократија
Апсолутна монархија
Уставна монархија
Мешовито управување
Уставна република
Парламентарна република
Социјалистичка република
Капиталистичка република
Портал Политика · уреди
Август како Јове, држејќи жезол и топче (прва половина на 1 век н.е.)[1]

Теократија е облик на државно уредување во кое владее Бог преку свештенството или преку некој световен поглавар како негов застапник. Главноземено, верата т.е., религијата ја има главната улога со донесените одлуки и управата во теократско општество.

Примери на теократски системи:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Фундаментализам


  1. The imperial cult in Roman Britain-Google docs