Десен популизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Десничарскиот популизам, исто така наречен национален популизам и десничарски национализам, е политичка идеологија која ги комбинира десничарската политика и популистичката реторика и теми. Нејзината реторика користи антиелитистички чувства, спротивставување на естаблишментот и зборува со и/или за „обичните луѓе“. Повторливите теми на десничарските популисти вклучуваат неонационализам, социјален конзерватизам и економски национализам. Честопати, тие имаат за цел да ја одбранат националната култура, идентитет и економија од перцепираните напади од страна на надворешни лица.


Десничарскиот популизам во западниот свет е генерално поврзан со идеологии како што се анти-еколошки, антиглобализација, нативизам и протекционизам. Во Европа, терминот често се користи за опишување групи, политичари и политички партии кои се општо познати по нивното противење на имиграцијата, особено од муслиманскиот свет, и на евроскептицизмот. Десничарските популисти може да поддржат проширување на социјалната држава, но само за оние што сметаат дека се способни да ја добијат; овој концепт е наведен како „шовинизам на благосостојбата