Демохристијанство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Демохристијанство или христијанска демократијаполитичка идеологија која ги синтетизира идеалите на христијанството и демократијата. Се појавува во Европа во XIX век под влијание на конзервативизмот и католичкото општествено учење.[1] По нејзиното проширување, усвоена е во многу земји во светот со значајно христијанско население.

Најистакнат претставник на оваа идеологија во Македонија е партијата ВМРО-ДПМНЕ.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. Heywood, Political ideologies. An introduction, New York, Macmillan, 2003, 89.