Песимизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Песимизам е поглед на светот кој смета дека овој свет и овој живот се непоправливо лоши и спрема тоа подобро е да не се живее отколку така да се живее. Исто така песимизмот може да се дефинира како склоност, на работите да се гледа од најлошата страна.

Потекло на поимот[уреди | уреди извор]

,,Песимизам" потекнува од латинскиот збор "pessimus", што на латински јазик значи најлошо.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лексикон страних речи и израза од Милан Вујаклија, стр 715.