Прејди на содржината

Вдахновението на Свети Матеј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вдахновението на Свети Матеј
италијански: San Matteo e angelo
Творец Караваџо
Година 1602
Димензии 292 см × 186 см
Место Сан Лујџи дел Франчези, Рим

Вдахновението на Свети Матеј (италијански назив: San Matteo e angelo; македонски: Свети Матеј и ангел) — слика од 1602 година на италијанскиот барокен мајстор Микеланџело Мериси да Караваџо. По нарачка на францускиот кардинал Матео Контарели, платното виси во олтарот на капелата Контарели во црквата на француското собор во Сан Лујџи дел Франчези во Рим, Италија. Тоа е едно од караваџовите три платна во капелата: висејќи меѓу поголемите претходни платна на „Мачеништвото на Свети Матеј “ и „Повикувањето на Свети Матеј“. Ова не било лесна задача за Караваџо и најмалку две од трите слики требале или да бидат заменети или пребоени за да се задоволи неговиот покровител кардиналот Дел Монте.

Поучно е да се споредат двете верзии на последното сликарство за да се види колку е провокативен и контроверзен Караваџо во неговото време. За жал, првата, одбиена верзија на оваа тема била уништена во Втората светска војна, а ние имаме само црно-бели и подобрени обоени пресоздавања.[1] Во првата верзија, „Свети Матеј и ангелот“, ангелот стои близу до личниот простор на Матеј Евангелист и се впушта во она што се чини подиректна интервенција отколку божествено вдаховение. Ангелот се преплетува со старецот, очигледно шепотејќи му вдаховение во увото. Одбиената слика може да се спореди со претходното караваџово платно на „Починка при бегството во Египет“.

Во делото претставено на олтарот, ангелот припаѓа на една воздушна и возвишена димензија, обвиткан во опкружен брануван лист. Уморениот Матеј се потпира да работи, како што ангелот му ја набројува работата што надоаѓа. Сè е темнина, но за двете големи фигури. Се чини дека Матеј притрчал кон неговата работна маса, а столчето се спојува во нашиот простор. Неговиот израз е трезен.

Се смета дека современите стилови на Караваџо и Карачи биле во расчекор меѓу себе и не се преклопувале. Во оваа светлина, поучно е да се спореди и оразличи слично платно, од ученикот на Карачи, Џовани Ланфранко во моментов во Пјаченца, како и слика на слична тема од Рембрант.

Наводи[уреди | уреди извор]