Медуза (Караваџо)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Медуза
Италијански: Testa di Medussa
Творец Карваџо
Година 1597
Димензии 60 см × 55 см
Место Уфици, Фиренца

Микеланџело Мериси да Караваџо создал две верзии на Медуза - едната во 1596 година, а другата во 1597 година, прикажувајќи го точниот момент кога таа била убиена од Персеј. Тој си поигрувал со концептот заменувајќи го лицето на Медуза со своето, како индикација за неговиот имунитет кон нејзиниот застрашувачки поглед. Поради бизарниот и сложен дизајн, за сликата се вели дека ја надополнуваат уникатната фасцинација на Караваџо со насилство и реализам. Таа била нарачана од италијанскиот дипломат Франческо Марија дел Монте како средство за надавање на Големиот војвода од Тоскана, и сега се наоѓа во музејот Уфици во Фиренца без потпис.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1590-тите, Караваџо започнал да станува успешен и богат уметник во Рим. Сепак, времето во кое тој ги насликал двете верзии на Медуза се одликувало со неколку неуспеси со законот. Во јули 1597 година, Караваџо и неговиот партнер Просперо Орси се вклучиле како сведоци во злосторството што се случило во близина на Сан Лујџи де Франсиси. Во еден случај, еден бербер по име Лука дал сведоштво за Караваџо каде дал опис во врска со неговата мистериозна облека:

„Овој сликар е жив млад човек… со тенка црна брада, дебели веѓи и црни очи, кој оди облечен во црно, на прилично неуреден начин, носи црно црево што е малку навој, и кој има густа глава од коса, долго над челото.[1]

Сликите на Караваџо никогаш не биле во склад со идеализираните теми што биле распространети во временскиот период. Наместо тоа, тој се заинтригирал со идејата за реализам и ја вметнал во неговите слики како Момче со корпа овошје, Претскажувачот, Бах, па дури и Музичарите, кои сите биле изработени во истиот временски период.[2] Кога ја насликал Медуза, Караваџо добил голема пресвртница во животот - му била дадена можност да ја украси капелата Контарели, во која создал реални слики во врска со животот на самиот Свети Матеј.[1] Оваа можност да се наслика капелата му дала голема предност и чувство за мотивација да вметне поголем реализам во неговите уметнички дела.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Graham-Dixon, Andrew. „Caravaggio Italian Painter“. Encyclopædia Britannica. Посетено на 21 April 2019.
  2. Posèq, Avigdor W. G. (1990). „Caravaggio and the Antique“. Artibus et Historiae. 11 (21): 147–167. doi:10.2307/1483388. JSTOR 1483388.