Скалпел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Скалпел
Различни скалпели. Првиот (од лево), вториот и четвртиот имаат заменливи лопати. Петтиот е ланцет.
Класификацијаалатка за сечење
Се користи соматрица, операција
СродноЛанцерт, ножен нож, ласерски скалпел

Скалпел е нож, со многу остри сечила кој најчесто се користи во хирургијата, анатомската дисекција, нега на стапалата и во уметноста и занаетчиство (наречен хоби нож). Скалпелите можат да бидат од еднократна употреба или да се употребуваат повторно.[1] Повторно употребливите скалпели можат да имаат трајно прицврстени лопати што можат да бидат заострени или почесто отстранливи сечила за еднократна употреба. Скалпелите за еднократна употреба обично имаат пластична рачка со подвижен нож (како алат за нож ) и се користат еднаш, тогаш целиот инструмент е отфрлен. Сечилата на скалпелот обично се поединечно спакувани во стерилни торбички, но исто така се нудат нестерилни. Скалпелите со две острици се нарекуваат "ланкери".

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ochsner, J (2009). „Surgical knife“. Texas Heart Institute Journal. 36 (5): 441–443. PMC 2763477. PMID 19876423.