Гласање на одобрување

Од Википедија — слободната енциклопедија
На гласачко ливче за одобрување, избирачот може да избере било кој број на кандидати.

Гласање на одобрување е изборен систем со еден победник, каде секој избирач може да избере („одобри“) било кој број од наведените кандидати. Победникот е најмногу одобрениот кандидат.

Роберт Ј. Вебер го измислил изразот „Гласање за одобрување“ во 1971 година. [1] Тоа било поцелосно објавено во 1978 година од политикологот Стивен Брамс и математичарот Питер Фишбурн . [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brams, Steven J.; Fishburn, Peter C. (2007), Approval Voting, Springer-Verlag, стр. xv, ISBN 978-0-387-49895-9
  2. Brams, Steven; Fishburn, Peter (1978). „Approval Voting“. American Political Science Review. 72 (3): 831–847. doi:10.2307/1955105. JSTOR 1955105.