Пертингент

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пертингентниот падеж е граматички падеж најден во тлинитскиот.[1] Се користи за да се каже нешто што допира нешто друго: на пример, на македонски јазик, „столот допирајќи ја масата“ или „на ѕидот“.

Исто така, го има во арчинскиот јазик.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Wheeler, Kip. „Common Declensions and Cases“ (PDF). Carson-Newman University. Посетено на 30 јули 2020.