Палење на книгите во Ефес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Есташ ле Сиер - Проповедта на Свети Павле во Ефес, 1649. Сликава ги претставува книгите со геометриски формули (слики), како одговор на Галилео Галилеј, кој во 1623 година рекол дека "книгата за природата е напишна со математички формули ".[1]

Палење на книгите во Ефес – настан забележан во Делата на светите апостоли, во кој христијанските преобратеници во Ефес, под влијание на Свети Павле, ги запалиле нивните книги на волшепства. Акти 19 бележат како „голем број од оние кои практикувале магични уметности заедно ги донеле нивните книги и ги запалиле пред сите. Се проценило дека нивната вредност изнесувала педесет илјади сребреници (v. 19, ESV)

Следниот стих раскажува како „словото Господово продолжило да се зголемува и силно преовладува“. Симон Кистемeкер ги гледа овие работи како тесно поврзани: „Градот Ефес се расчистил од лошата литература со палењето магични книги и станал склад на светата литература што го сочинувала канонот на Новиот завет[2]

Лучо Масари, Свети Павле и палењето на паганските книги во Ефес, 1612.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Crease, Robert P. (2019-03-18). „The rise and fall of scientific authority — and how to bring it back“. Nature (англиски). 567 (7748): 309–310. doi:10.1038/d41586-019-00872-w. Изложена во музејот Лувр во Париз, Проповедта на Свети Павле во Ефес е импозантна слика. Во ова дело од 1649 година од Есташ ле Сиер, огнениот апостол ја крева десната рака како да ја кара публиката, додека во левата држи книга со стоихови. Меѓу одушевените и уплашени слушатели има луѓе кои фрлаат книги во огнот. Ако се погледне внимателно, се гледаат геометриски слики на некои од страниците.
  2. Simon Kistemaker, Acts, p. 691.