Еринома (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еринома
Еринома сликата со Канадско-француско-хавајскиот телескоп во декември 2001
Откривање[1]
ОткривачСкот Шепард и др.
Откриено воОпсерваторија Мауна Кеја
Откриено23 ноември 2000
Ознаки
Наречена по
Еринома (Greek form unknown)
S/2000 J 4
Орбитални особености [2]
23.279.000 км
Занесеност0,266
−728,3 дена
131,1°
Наклон164,9°
321,7°
356,0°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
3 km
22,8

Еринома, позната и како Јупитер XXVповратна Јупитерова неправилна месечина. Била откриена од тим астрономи од Хавајскиот универзитет предводен од Скот Шепард и др. во 2000 година, и времено била обележена како S/2000 J 4.[1][3]

Пречникот на Еринома изнесува околу 3,2 км и кружи околу Јупитер на средно растојание од 22.986.000 км за 711,965 дена, со орбитален наклон од 164° во однос на еклиптиката (162° во однос на Јупитеровиот екватор), во повратна насока и со орбитално занесување од 0,2552.

Еринома ѝ припаѓа Кармината група, која се состои од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание од 23 до 24 Gm и со наклон од околу 165°.

Наводи[уреди | уреди извор]