Јупитер LV

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јупитер LV
Слики на Јупитер LV направени од Телескопот Канада-Франција-Хаваи во октомври 2010 година
Откривање
ОткривачБрет Џеј Гладман
Откриено4 април 2003 година
Ознаки
S/2003 J 18
Орбитални особености 
20.274.000 км
Занесеност0.105
−588.0 days
220.7°
Наклон146.4°
215.5°
98.15°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 km
23.4

Јупитер LV , порано познат како S/2003 J 18, е природен сателит на Јупитер. Откриен е од тим астрономи предводени од Брет Џеј Гладман во 2003 година[1]..

Јупитер LV е со пречник од околу 2 километри и кружи околу Јупитер на просечна оддалеченост од 20,220 Gm за 587,38 дена, со наклонетост од 146° во однос на еклиптиката (148 ° до екваторот на Јупитер), во повратна насока и со ексцентричност од 0,1048.

Припаѓа на групата Ананке, повратни неправилни месечини кои кружат околу Јупитер помеѓу 22,8 и 24,1 Gm, при наклонетост од приближно 150-155°.

Обновена слика на Јупитер LV на 30 октомври 2010 година (заокружено)

Месечината била изгубена по нејзиното откривање во 2003 година. Повторно откриена е во 2017 година кога и била именувана ознака таа година.

Наводи[уреди | уреди извор]