Кора (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кора

Кора — позната и како Јупитер XLIX, е месечина на Јупитер. Откриена е од екипата на астрономи од Хавајскиот универзитет предводена од Скот Шепард во 2003 при што ја добила привремената ознака S/2003 J 14.[1][2]

Пречникот на Кора изнесува 2 km, и просечното орбитално растојание изнесува 23 239 Mm за период од 737 720 денови, под наклон од 141° со еклиптиката (139° со екваторот на Јупитер), во повратна насока и со орбитално занесување од 0,2462.

Припадник е на Пасифаината група, која се состои од месечини кои повратно се движат околу Јупитер на растојание од 22,8 и 24,1 Gm, и со наклони кои се движат од 144.5° и 158.3°.

Именувана е според Кора, второто име на старогрчката божица Персефона ќерка на Деметра.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IAUC 8116: Satellites of Jupiter and Saturn Архивирано на 5 мај 2006 г. 2003 April (discovery)
  2. MPEC 2003-G10: S/2003 J 14 2003 April (discovery and ephemeris)
  3. IAUC 8826: Satellites of Jupiter and Saturn 2007 April (naming the moon)