Аеда (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Аеда
Откривање
Откритие наСкот Шепард
Откриено2003
Ознаки
Наречена по
Аеда („Ἀοιδή“)
S/2003 J 7
Орбитални особености
23.981.000 км
Занесување0.432
−761.5 денови
Наклон158.3°
Месечина наЈупитер
Физички особености
22.5

Аеда, исто така позната како Јупитер XLIмесечина на Јупитер. Откриена е од група на астрономи од Хавајскиот универзитет, предводена од Скот Шепард во 2003 година. Тогаш ја добила привремената ознака S/2003 J 7.[1][2]

Аеда е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.044.000 км за 714,657 дена, при наклон од 160° до еклиптиката (162° до екваторот на Јупитер), во спротивновртечка насока и со ексцентричност од 0,4311.

Името го добила во март 2005 година по Аеда, една од трите првични музи. Аед била Муза на песната и била ќерка на Зевс (Јупитер) од Мнемозина.[3]

Аеда спаѓа во Пасифаината група, неправилни спротивновртечки месечини што кружат околу Јупитер на растојанија од 22,8 до 24,1 Гм, и со наклони кои се движат помеѓу 144,5° и 158,3°.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IAUC 8087: Satellites of Jupiter 4 март 2003 (откривање)
  2. MPEC 2003-E11: S/2003 J 1, 2003 J 2, 2003 J 3, 2003 J 4, 2003 J 5, 2003 J 6, 2003 J 7 2003 March 4 (Discovery and ephemeris)
  3. IAUC 8502: Satellites of Jupiter 2005 March 30 (Naming the moon)