Јупитер LXI

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јупитер LXI
Откривање
ОткривачБрет Џеј Гладман
Откриеноаприл 2003
Ознаки
S/2003 J 19
Орбитални особености 
Предлошка:Бранl
Занесеност0.257
−697.6 ден
205.7°
Наклон166.7°
105.7°
284.1°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 kм
23.7

Јупитер LXI, привремено познат како S/2003 J 19, е природен сателит на Јупитер. Откриен е од тим астрономи предводени од Брет Џеј Гладман, и сор. во 2003 година[1].

Јупитер LXI е со пречник од околу 2 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 22.709 Mm за 699,125 дена, на наклонето од 165° во однос на еклиптиката ( 164° до екваторот на Јупитер), во повратна насока и со ексцентричност од 0,1961 година.

Припаѓа на Групата Карме, составена од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание помеѓу 23 и 24 Гм и на наклон од околу 165°.

Оваа месечина била изгубена по нејзиното откритие во 2003 година. Била повторно откриена во 2018 година, август 2018 година.

Наводи[уреди | уреди извор]


Предлошка:Astronomy-stub