Килена (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Килена
Откривање
ОткривачСкот Шепард
Откриено2003
Ознаки
Наречена по
Килена („Κυλλήνη“)
S/2003 J 13
Орбитални особености [1]
24.349.000 км
Занесеност0.319
−737.8 денови
Наклон149.3°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
2 км
23.2

Килена, исто така позната како Јупитер XLVIIIмесечина на Јупитер. Откриена е од група на астрономи од Хавајскиот универзитет предводен од Скот Шепард во 2003 година, добивајќи ја привремената ознака S/2003 J 13.[2][3]

Килена има пречник од околу 2 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од (23,4 милиони км) 23 396 000 км за 731,099 дена (2,00 Земјини години), со наклон од 140,149 ° до еклиптиката (139,543 ° до екваторот на Јупитер), во спротивновртечка насока и со ексцентричност од 0,4116.

Таа била именувана во март 2005 година, по Килена, најад (изворна нимфа) или ореад (планинска нимфа) поврзано со Планината Килена, Грција.[4] Таа била ќерка на Зевс (Јупитер).

Припаѓа на Пасифаината група, неправилни спротивновртечки месечини што кружат околу Јупитер на растојанија од 22,8 до 24,1 Гм и со наклони од 144,5° до 158,3°.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. S.S. Sheppard (2019), Moons of Jupiter, Carnegie Science, on line
  2. IAUC 8116: Satellites of Jupiter and Saturn Архивирано на 5 мај 2006 г. април 2003 (откривање)
  3. MPEC 2003-G09: S/2003 J 13 април 2003 (откривање и ефемерида)
  4. IAUC 8502: Satellites of Jupiter март 2005 (именување на месечината)