Евридома (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Евридома (месечина)
Слики на Евридома од телескопот Канада-Франција-Хаваи во декември 2001 година
Откривање 
ОткривачСкот С. Шепард
Дејвид К. Џуит
Јанга Р. Фернандес
Откриено воОпсерваторија Мауна Кеја
Откриено9 декември 2001 година
Ознаки
Изговор/jʊˈrɪdəm/
Наречена по
Ευρυδόμη Eyry̆domē
S/2001 J 4
Орбитални особености 
Епоха 17 декември 2020 година (ЈД 2459200,5)
Лак на набљудување16,42 година (5.998 дена)
0.1551793 ае (23,214,490 kм)
Занесеност0.2975371
–722.59 d
169.85622°
0° 29м 53.536с / ден
Наклон150.28897° (to еклиптика)
31.50527°
306.06428°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
3 км
Албедо0.04 (се претпоставува)
22.7
16.2

Евридома /jʊˈrɪdəm/, исто така познато како Јупитер XXXII, е природен сателит на Јупитер. Откриен е истовремено со Хермип од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард во 2001 година и ја доби привремената ознака „“ S/2001 J 4'.[1]

Евридома е со пречник од околу 3 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.231.000 km за 722,59 дена, со наклонетост од 149° до еклиптиката (147° до екваторот на Јупитер), во повратно насока и со ексцентричност од 0,3770.

Именуван е во август 2003 година по Евридома во грчката митологија, која понекогаш се опишува како мајка на Грацеси од Зевс (Јупитер).

Евридома припаѓа на Групата Пасифа, неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојанија кои се движат помеѓу 22,8 и 24,1 Gm, и со наклонетост кои се движат помеѓу 144,5° и 158,3°.

Откривачка слика на

Хермипе (месечина)|Хермипе]] и Евридома заедно, снимена од CFHT во декември 2001 година]]

Наводи[уреди | уреди извор]