Метида (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Метида

Метида (старогрчки: Μήτις, латински: Metis) e најблиска позната јупитерова месечина. Кружи околу Јупитер на оддалеченост од 128 000 км и го поминува за само 7 часа и 5 минути. Просечниот пречник му изнесува околу 44 км. Масата на овој месечина изнесува 9.56x1016 кг.

Орбитите Метида и Андрастеја се наоѓаат внатре во Јупитеровиот главен прстен, поради што се сомнева дека може да биде извор за материјалите на прстен. Орбитите на двете месечини се внатре во Рошовата граница, па дури и поради нивните мали димензии да избегнат распад, тие порано или подоцна ќе паднат на Јупитер.

Метида ја открил астрономот Стефан П.Синот, која била објавена како фотографија за вселенската сонда Војажер 1 во 1979 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]