Тајгета (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тајгета
Откривање
ОткривачСкот Шепард 2000

Тајгета (старогрчки: Ταϋγέτη) или Јупитер XX — повратна неправилна месечина на Јупитер. Откриена е од страна на екипа астрономи од Универзитетот на Хаваи предводени од Скот Шепард, во 2000 година и првично бил означен под името S/2000 J9[1][2][3].

Тајгета има околу 5 километри пречник и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 22,439 Gm во 686,675 дена, со наклон од 165° до еклиптиката (163° до Јупитеровиот екватор), во повратна насока и со ексцентричност од 0,3678.

Месечината е именувана во октомври 2002 година [4] по Тајгета, ќерка на титанот Атлас.

Тој припаѓа во т.н. Кармина група, составен од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание од 23 до 24 гигаметри и наклон од околу 165 °.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. IAUC 7555: Satellites of Jupiter 2001 January 5 (discovery)
  2. MPEC 2001-A29: S/2000 J 7, S/2000 J 8, S/2000 J 9, S/2000 J 10, S/2000 J 11 2001 January 15 (discovery and ephemeris)
  3. MPEC 2001-T59: S/2000 J 8, S/2000 J 9, S/2000 J 10 2001 October 15 (revised ephemeris)
  4. IAUC 7998: Satellites of Jupiter 2002 October 22 (naming the moon)