Херса (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Херса
Откривање
ОткривачБрет Гледман
Џон Кавеларс
Жан-Марк Пети
Лин Ален 8 февруари 2003

Херса (старогрчки: Ἕρση) или Јупитер L — месечина на Јупитер. Била откриена на 8 февруари 2003 година од страна на астрономите Брет Гледман, Џон Кавеларс, Жан-Марк Пети и Лин Ален, како и од тим од астрономи на Универзитетот на Хаваи[1][2]. Името го добила Ерса, ќерката на Зевс и Селена, божица на месечината во старогрчката митологија[3], на 11 ноември 2009 година[4].

Херса е околу 2 километри во пречник и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 22.134 гигаметри (Gm) во 672.752 дена, со среден наклон од 165 ° до еклиптиката, во повратна насока и со просечно орбитално занесување од 0,2493[5].

Херса е најскриениот член во т.н. Кармина група, составена од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание од 23 до 24 Gm и наклон од околу 165 °.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Daniel W. E. Green, IAUC 8116: Satellites of Jupiter and Saturn 2003 April 11 (discovery)
  2. Brian G. Marsden, MPEC 2003-G19: S/2003 J 17 2003 April 3 (discovery and ephemeris)
  3. Keightley, p. 55; Hard, p. 46; Alcman, Fragment 57.
  4. Jennifer S. Blue, IAUC 9094: Satellite of Jupiter (subscription required) 2009 November 11 (naming)
  5. Planetary Satellite Mean Orbital Parameters, JPL