Амалтеја (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Амалтеја (grč. Αμάλθεια) е третиот познат јупитеров сателит. Кружи околу Јупитер на одалеченост од 181 300 км. Димензиите му се 270x166x150 км, што му дава просечен пречник од околу 168 км. Масата на овој сателит изнесува 7.17x1018 кг. Иако е петти по големина јупитеров сателит, позади 4-те Галилејански стелити, Амалтеја е 15 пати помала од најмалиот галилејански сателит Европа.

Орбитите на Амалтеја и Теба се наоѓаат внетре во јупитеровите прстени, поради што се сомнева дека би можеле да бидат материјал за прстените. Амалтеја е најцрвениот објект во Сончевиот Систем. За црвената боја на површината криви се вулканите на сателитот Ија, кои исфрлаат сумпфор во вселената. Како и Ија, Амалтеја зрачи многу повеќе топлинска енергија, отколку што ја прима од Сонцето, се претпоставува, (веројатно поради струјните бранови кои доаѓаат од Јупитеровото магнетно поле).

Алматеја има многу мала густина: 0.99 ± 0.25 g/cm³ (густината на водата изнесува 1 g/cm³). Се претпоставува дека Амалтеја била неколкупати разорена со удар, при што денес се состои од многу шуплини.

Спрема теоријата околу настанувањето на Јупитеровиот систем, која превладувала пред мерењето на густината на Амалтеја, Амалтеја требала да биде погуста и од Ија, па затоа овие резултати се прилично изненадувачки за научниците.

Амалтеја ја открил астрономот Едвард Емерсон Бернард на 9 септември 1892 година од опсерваторијата Лик.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]