Арха (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Арха
Слика на Арче (месечина) од телескопот Универзитетот на Хаваи во октомври 2002 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард
Откриено воОпсерваторија Мауна Кеја
Откриено31 октопмври2002
Ознаки
Изговор/ˈɑrk/
Наречена по
Αρχή Archē
С/2002 Ј 1
Орбитални особености 
22.931.000 км
Занесеност0.259
−723.9 денови
126.7°
Наклон165.0°
350.7°
161.1°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
3 км
22.8

Арха (од старогрчки: Αρχή), позната и како Јупитер XLIII, е месечина на Јупитер.

Била откриен од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард на 31 октомври 2002 година и ја добила привремената ознака „{{nowrap|S/2002 J 1} }[1]

Лакот е со пречник од околу 3 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.717.000 km за 746.185 дена, со наклонетост од 165° кон еклиптиката (162° до екваторот на Јупитер), во [ [повратно движење|повратно]] насока и со ексцентричност од 0,149.

Именувана е во 2005 година по Арха, кого некои грчки писатели ка опишаа како една од четирите музи, меѓу кои и Aoede, Мелете и Мнеме.

Арха (месечина) припаѓа на Групата Карме, составена од неправилни повратни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание помеѓу 23 и 24 Gm и на наклон од околу 165°.

Наводи[уреди | уреди извор]