Евкелада (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Евкелада
Сликите на Евкелада направени од Скот Шепард на 4 март 2003 година
Откривање
ОткривачСкот С. Шепард и сор.
Откриено2003
Ознаки
Изговор/jˈkɛləd/
Наречена по
Ευκελάδη Eykeladē
S/2003 J 1
Орбитални особености 
23.661.000 km
Занесеност0.272
−693.02 денови
98.4°
Наклон165.5°
206.3°
325.6°
Месечина наЈупитер
Физички особености
Среден пречник
4 kм
22.6
15.9

Евкелада /jˈkɛləd/, исто така познато како Јупитер XLVII, е ретроградно неправилен сателит на Јупитер. Беше откриен од тим астрономи од Универзитетот на Хаваи предводен од Скот С. Шепард во 2003 година и ја доби привремената ознака „S/2003 J 1' [1].

Евкелада е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Јупитер на просечно растојание од 23.484.000 km за 693,02 дена, со наклонетост од 164° кон еклиптиката (165° до екваторот на Јупитер), во ретроградно насока и со ексцентричност од 0,2829.

Именуван е во март 2005 година по Евкелада, опишана од некои грчки писатели како една од Музите, а со тоа и ќерка на Зевс (Јупитер).

Евкелада припаѓа на Групата Карме, составена од неправилни ретроградни месечини кои кружат околу Јупитер на растојание меѓу 23 и 24 Gm и на наклон од околу 165°.

Наводи[уреди | уреди извор]