Селена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Селена го бакнува Ендимион додека спие

Селена (грчки: Σελήνη) била грчка божица на месечината. Таа била ќерка на титаните Хиперион и Теја. Како и нејзиниот брат Хелиј, таа се возела со колесница по небото влечена од два коња. Хомеровата химна за Селена најдобро ја отсликува божицата.

Единствено еден познат мит се поврзува за божицата, за нејзината љубов кон убавото момче Ендимион, кој најчесто бил претставуван како пастир. Една ноќ божицата го нашла момчето заспан во пештера на планината Латмо (во Карија). Ноќи и ноќи таа легнувала до него сѐ додека тој не заспиел.

Има многу верзии на овој мит, но преовладува верзијата дека Ѕевс го дарувал Ендимион со вечен сон и вечна младост. Ова може да се протолкува како казна бидејќи Селена со своето отсусутво ја занемарувала својата должност на небото или, пак како исполнување нажелбата на Селена за нејзиниот сакан.