Дорида

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дорида јава на хипокамп и носи два факлиза да го осветли свадбениот кортеж на Посејдон и Амфитрита, крајот на 2 век п.н.е., Глиптотека, Минхен (поп. 239).

Дорида  (грчки: Δωρίς), една од Океанидите, била морска нимфа во старогрчката митологија, чие име ја претставува дарежливоста на морето. Таа била ќерка на Океан и Тетида, и сопруга на Нереј. Таа е, исто така, тетка на Атлас, титанот кој бил создаден за да го носи небото нараменици, а неговата мајка Климена е сестра на Дорида. Дорида е мајка и на Нерит и на педесет Нереиди, вклучувајќи ја и Тетида, кој пак, е мајка на Ахил, и Амфитрит, сопругата на Посејдон, и мајка на Тритон.

Дорис (грчката верзија на ова име) често се среќава како женско име.

Наводи[уреди | уреди извор]