Прејди на содржината

Ендимион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ендимион и Селена

Ендимион (старогрчки: Ἐνδυμίων, Ἐνδυμίωνος) — лик во старогрчката митологија.

Ендимион бил млад ловец во кого се вљубила божицата Селена. За да може да го љуби, таа го заспала; по друга верзија, тој бил казнет со вечен сон затоа што се вљубил во божицата Хера; а по трета верзија, поради неговата љубов кон Хера, Зевс му оставил да избере на кој начин сака да умре, а Ендимион избрал вечен сон како начин да остане вечно млад и бесмртен. Еден антички релјеф го прикажува Ендимион додека спие, а неговото куче лае, објавувајќи го доаѓањето на Селена.[1]

Ендимион како мотив во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. A. V., „Objašnjenja“, во: Apulej, Zlatni magarac, Dereta, Beograd, 2011, стр. 221.