Епиметеј (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пандора и Епиметеј

Епиметеј (Επιμηθέας, Epimetheus, „оној кој последователно размислува“) — лик од старогрчката митологија , еден од титаните на втората генерација. Тој бил син на Јапет и Климена, и брат на Прометеј, Менетеј и Атлант. Тој немал голема интелигенцијата. Зевс му ја дал за сопруга Пандора и тој ја прифатил, заборавајќи го предупредувањето на неговиот брат да не прифаќа подароци од Зевс. Нивната ќерка, Пира се омажила за синот на Прометеј, Девкалион, и те били единствените преживеани по потопот.

Кутијата на Пандора[уреди | уреди извор]

Кога Прометеј го украл огнот од рајот, Зевс, сакајќи да му се одмазди, му ја претставил Пандора на Епиметеј, братот на Прометеј. Со неа, Пандора носела ќуп што ѝ бил забранет да го отвори. Поттикната од својата природна љубопитност, Пандора ја отворила кутијата-ќуп и сите зла содржани во ќупот одлетале и се прошириле насекаде. Таа побрзала да го затвори капакот, но злата веќе успеале да побегнат од ќупот. Само едно нешто останало внатре - надежта. Пандора била длабоко натажена поради стореното и уплашена дека ќе мора да се соочи со гневниот Зевс поради неисполнувањето на должноста. Сепак, Зевс не ја казнил.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]