Прејди на содржината

Самаведа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Самаведа ( санскрит : सामवेद, sāmaveda, од sāman „песна“ и veda „знаење“), е Веда на мелодии и пеење. [1] Тоа е антички ведски санскритски текст и дел од списите на хиндуизмот. Еден од четирите Веди е литургиски текст кој се состои од 1.549 стихови. Сите освен 75 стихови, се земени од Ригведа. [2] Преживеале три рецитали на Самаведа, а варијантни ракописи на Веда се пронајдени во различни делови на Индија . [3] [4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Frits Staal (2009), Discovering the Vedas: Origins, Mantras, Rituals, Insights, Penguin, ISBN 978-0143099864, pages 107-112
  2. Michael Witzel (1997), "The Development of the Vedic Canon and its Schools : The Social and Political Milieu" in Inside the Texts, Beyond the Texts: New Approaches to the Study of the Vedas, Harvard University Press, pages = 269-270
  3. Griffith, R. T. H. The Sāmaveda Saṃhitā, ISBN 978-1419125096, page vi
  4. James Hastings, Encyclopaedia of Religion and Ethics при Гугл книги, Vol. 7, Harvard Divinity School, TT Clark, pages 51-56