Рамајана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Рама (десно) седи врз рамениците на Хануман и се бори со кралот-демон Равана.
Дел од статиите
Хиндуизам
Aum.svg
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Рамајана (деванагари: रामायण) е древен еп напишан на санскрит, составен меѓу 400 година п.н.е. и 200 година од нашата ера. Му се припишува на хиндуистичкиот мудрец Валмики. Ги опишува должностите во врските, ги портретира идеалните карактери, како што се идеален слуга, идеален брат, идеална сопруга и идеален крал.

Името Рамајана може да се преведе како „Патувањето на Рама“. Содржи 24.000 стихови сместени во седум книги, и 500 пеења (kāṇḍas).[1] Ја раскажува приказната за господарот Рама, чија сопруга Сита е грабната од демонот Равана, крал на Ланка. Тематски, епот се занимава со темите за човечката егзистенција и за концептот на дарма.[2]

Фусноти[уреди | уреди извор]

  1. Romesh Dutt, "Epilogue by the Translator", Ramayana, The Epic of Rama, Prince of India, London, J.M. Dent 2nd ed., (1902) p. 183. Dutt cites Ramayana, Book VII, "Uttra-Kinda".
  2. Brockington, John (2003), "The Sanskrit Epics", Во Flood, Gavin, Blackwell companion to Hinduism, Blackwell Publishing, стр. 116–128, ISBN 0-631-21535-2