Седумнаесетта египетска династија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Египет
Местоположба на Седумнаесетта египетска династија
Главен градТеба
Уредување Апсолутна монархија

Седумнаесеттата египетска династија е класифицирана како трета династија на Вториот среден период на Египет. 17-та династија датира од 1580 до 1550 година пред нашата ера.[1] Нејзините главно тебански владетели се современици на Хиксовците од Петнаесеттата династија и ја наследуваат Шеснаесеттата династија, која исто така се наоѓала во Теба.

Во март 2012 година, француски археолози, испитувајќи врата од варовник во Храмот на Амун-Ре кај Карнак, откриле хиероглифи со името на Сенахтенре, првиот доказ за овој крал кој датира во неговиот животен век.[2]

Последните двајца кралеви на династијата се спротивставиле на владеењето на Хиксовците над Египет и започнале војна што ќе го ослободат Египет од хиксовите кралеви и започнале период на обединето владеење, Новото египетско кралство.

Камосе, вториот син на Секененре Тао и последниот крал на седумнаесеттата династија, бил брат на Амосе I, првиот крал на Осумнаесеттата династија.

Фараоните на 17-та династија[уреди | уреди извор]

Фараоните од 17-та династија владееле околу 30 години. Познати владетели на 17-та династија се следниве:[1]

Династија XVII фараони
Фараонот Слика Име на престол / Преномен Владеење Почивалиште Сопруга(и) Коментари
Рахотеп Сехемре-вахав ок. 1585 година п.н.е.
Собекесаф I Сехемре-ваџхав 7 години Нубемат
Собекемсаф II Статуетка Собекесаф Петри б Сехемре-шедтави Ограбен за време на владеењето на Рамзес IX Нубхаес
Интеф V Лувр 122006 050 Сехемре-вепмаат Дра „Абу ел-Нага“ ?
Интеф VI WoodenCoffinOfIntef-BritishMuseum-August21-08 Нубхепере Дра 'Абу ел-Нага' Собекемсаф
Интеф VII Сехемре-херухермаат Хаанхес
Ахмосе Relief Senakhtenre by Khruner Сенахтенре 1 година Тетишери
Тао Секененре ок. 1560 (4 години) Ахмосе Инхапи
Ситџехути
Ахотеп I
Починал во битка против Хиксите
Камосе Саркофај-Камосе Ваџхепере 1555 до 1550 година п.н.е. (5 години) Ахотеп II ?

На крајот, кралот Небмаатре можеби бил владетел на раната 17-та династија.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Shaw, Ian, уред. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford University Press. стр. 481. ISBN 0-19-815034-2.
  2. „A Pharaoh of the Seventeenth dynasty identified at Karnak“. CFEETK – Centre Franco-Égyptien d'Étude des Temples de Karnak. Архивирано од изворникот на 11 март 2012.
  3. K. S. B. Ryholt, Adam Bülow-Jacobse, The political situation in Egypt during the second intermediate period, c. 1800-1550 B.C., стр. 168, 170, 171, 179, 204, 400

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Претходник
Шестнаесетта династија
Староегипетски династии
1585 − 1550 п.н.е.
Наследник
Осумнаесетта династија