Теба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Две важни места во антиката биле наречени Теба:

  • Теба, Грција - Теба на седумте порти; некогашен главен град на Беотија.
  • Теба, Египет - Теба на стоте порти; некогашен главен град на Новото Кралство на Египет.

Придавката поврзана со двете места е Тебанско.

Неколку други луѓе, нешта и места го делат името Теба, вклучувајќи ги и: