Луј Рено

Од Википедија — слободната енциклопедија
Louis Renault
Роден(а)21 мај 1843(1843-05-21)
Оту, Франција
Починал(а)8 февруари 1918(1918-02-08) (возр. 74)
Барбизон, Франција

Луј Рено (21 мај 1843 година - 8 февруари 1918 година) — француски правник и образовник, со-добитник на Нобеловата награда за мир во 1907 година (со Ернесто Теодоро Монета).

Рено е роден во Ату. Од 1868 до 1873 година Рено бил професор по римско и трговско право на Универзитетот во Дижон. Од 1873 година до неговата смрт бил професор на правниот факултет на Универзитетот во Париз, каде во 1881 година станал професор по меѓународно право. Во 1890 година тој бил назначен за правен советник во Министерството за надворешни работи, функција создадена за него каде ја испитувал француската надворешна политика во поглед на меѓународното право. Тој учествувал на бројни конференции од овој тип, особено на двете Хашки конвенции (1899 и 1907) и Лондонската поморска конференција (1908-1909).

Рено бил истакнат како арбитер, неговите познати случаи вклучително и случајот „Данок на јапонска куќа “ од 1905 година, случајот „Каса Бланка“ од 1909 година, случајот „Сарваркар“ од 1911 година, случајот „Картагина“ од 1913 година и случајот „Мануба“ од 1913 година. Меѓу неговите списи се написи и монографии на специјализирани теми на меѓународното право. Заедно со неговиот пријател и колега Шарл. Лион-Каен, тој изработил неколку дела за трговско право, меѓу кои и компендиум во два тома, трактат во осум тома и прирачник што излегол на многу изданија.

Во 1879 година, Рено го објавил својот „Вовед во проучувањето на меѓународното право“ и „Први прекршувања на меѓународното право од страна на Германија во 1917 година“, во врска со инвазијата на Белгија и на Луксембург заради непочитување на германските обврски во договорот.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]