Портрет на Џулијано де Медичи (Ботичели, Берлин)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Џулијано де Медичи
Творец Сандро Ботичели
Година 1478
Вид пано
Димензии 54 см × 36 см
Место Сликарска галерија, Берлин

Портрет на Џулијано де Медичи - слика прикажувајќи го Џулијано де Медичи (1453-1478) од италијанскиот ренесансен сликар Сандро Ботичели, веројатно насликана непосредно пред Џулијано да биде убиен во Пациевиот заговор во 1478 година. Припаѓа на Берлинските државни музеи и се наоѓа во Сликарската галерија (Gemäldegalerie) во Берлин.

Се верува дека е најраната од бројните верзии на Ботичели.