Далмација (римска провинција)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Provincia Dalmatia
Провинција на Римска Империја

32 BC–480 AD (December)
Местоположба на Dalmatia
Местоположба на Dalmatia
Провинција Далмација во рамките на Империјата
Главен град Салона
Историски период Стар век
 -  Илирски војни 220 BC - 168 BC
 -  Основана 32 BC
 -  Укината 480 AD (December)

Далмација била римска провинција. Нејзиното име е изведено од името на илирското племе наречено Далмати, кое живеело во централното подрачје на источниот брег на Јадранското Море. Тоа го опфаќа северниот дел на денешна Албанија, голем дел од Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија, со што се опфаќа област значително поголема од сегашната хрватска област Далмација. Првично овој регион бил наречен Илирија (на грчки) или Илирик (на латински).

Провинцијата Илирик била распуштена и заменета со две одделни провинции: Далмација и Панонија .

Освојување[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]