Википедија:Вики ја сака модата 2020

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вики ја сака модата 2020 — меѓународна иницијатива за збогатување на Википедија со содржини поврзани со модата и модната индустрија. По тој повод, заедницата на Википедија на македонски јазик зела учество преку организирање уредувачки потфати. Меѓународната иницијатива била во времетраење од 21 септември до 11 октомври 2020 година.

Уредувачки потфати[уреди извор]

Мода[уреди извор]

Уредувачки викенд „Мода“
Уредувачки викенд „Мода“

Во периодот 26-27 септември 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Мода“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите на теми поврзани со модата било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Вики ја сака модата“. Дополнително, можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Тиверополник
4 Kiril Simeonovski
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Модни творци[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Модни творци“
Уредувачки ден на тема „Модни творци“

На 1 октомври 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Модни творци“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за модните творци можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 ZlatkoPyotr
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Манекенки[уреди извор]

Уредувачки викенд „Манекенки“
Уредувачки викенд „Манекенки“

Во периодот 3-4 октомври 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Манекенки“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за манекенките било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Вики ја сака модата“. Дополнително, можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 КатеринаКајевска
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Модни куќи[уреди извор]

Уредувачки ден на тема „Модни куќи“
Уредувачки ден на тема „Модни куќи“

На 8 октомври 2020 година е одржан уредувачки ден на тема „Модни куќи“.

Материјали

За создавање или подобрување на статиите за модните куќи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, како и дигитализирани и други материјали.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Kiril Simeonovski
  1. Kenzo (Н)
3 Тиверополник
  • (Н) — новосоздадена статија
  • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]

Надворешни врски[уреди извор]

  • Wiki Loves Fashion — службена страница на иницијативата на Мета.