Википедија:Уредувачки викенди 2020

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Shared Knowledge Logo.svg
Уредувачки денови.svg
Кратенки:
ВП:УВ

Во текот на 2020 година е предвидено да се одржуваат уредувачки викенди, но нивниот точен број не е определен. Уредувачките викенди се изведуваат во текот на еден викенд, со почеток во 00:00 во сабота и крај во 23:59 во недела. Предвид се земаат сите создадени или подобрени статии и предлошки на зададената тема од корисници на Википедија на македонски јазик кои ги пријавиле во уредувачкиот викенд.

Одржани викенди[уреди извор]

Австрија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Австрија“

Во периодот од 11-12 јануари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Австрија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Австрија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Б. Јанкулоски
2 Ehrlich91
3 П. Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Борци за човекови права[уреди извор]

Уредувачки викенд на тема „Човекови права“

Во периодот од 25-26 јануари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Борци за човекови права“. Потфатот е дел од меѓународната иницијатива „Вики за човековите права“ која имала за цел создавање содржини за поголема покриеност на темите поврзани со човековите права на Википедија.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за борците за човекови права било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Вики за човековите права“.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Идеологист
3 Dandarmkd
4 Тиверополник
5 П.Неделковски

Драмска уметност[уреди извор]

Уредувачки викенд „Драмска уметност“

Во периодот од 8-9 февруари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Драмска уметност“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со драмската уметност можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 П. Неделковски
2 Dandarmkd
3 Kiril Simeonovski
4 Иван Ж
5 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Метеорологија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Метеорологија“

Во периодот од 15-16 февруари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Метеорологија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со метеорологијата можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 Инокентиј
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Старогрчка митологија[уреди извор]

Уредувачки викенд „Старогрчка митологија“

Во периодот од 22-23 февруари 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Старогрчка митологија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со старогрчката митологија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Филм[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Филм“

Во периодот од 21-22 март 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Филм“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со филмот можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 Тиверополник
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Кули[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Кули“

Во периодот од 28-29 март 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Кули“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за кули можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 П.Неделковски
4 Тиверополник
5 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Музички групи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Музички групи“

Во периодот од 4-5 април 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Музички групи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за музичките групи можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Тиверополник
3 Dandarmkd
4 П.Неделковски
5 Marijaz22
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Ромска култура[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Ромска култура“

Во периодот од 11-12 април 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Ромска култура“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со ромската култура било препорачано да се користи списокот на предложени теми во рамки на глобалната иницијатива „Меѓународен ден на Ромите 2020“.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 П.Неделковски
3 Dandarmkd
4 Marijaz22
5 Kiril Simeonovski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фабержеови јајца[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Фабержеови јајца“

Во периодот од 18-19 април 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Фабержеови јајца“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за Фабержеови јајца можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Ehrlich91
3 P.Nedelkovski
4 Инокентиј
5 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Уметнички слики[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Уметнички слики“

Во периодот од 25-26 април 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Уметнички слики“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за уметнички слики можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 П.Неделковски
 1. Невеста (Мартиноски) (Н)
 2. Берба (Мартиноски) (Н)
 3. Планетариум (Урдин) (Н)
 4. Жена (Мазев) (Н)
 5. Чунови (Коџоман) (Н)
 6. Список на делата на Клод Моне (Н)
 7. Женски портрет (Зографски) (Н)
 8. Портрет на селанец (Зографски) (Н)
 9. Портрет на Јован Зографски (Зографски) (Н)
 10. Портрет на игуменот Спиридон (Зографски) (Н)
 11. Портрет на сопругата Сава (Зографски) (Н)
 12. Портрет на момче (Зографски) (Н)
 13. Папрадишко-велешки црковни градители, зографи и резбари (Зографски) (Н)
 14. Автопортрет (Зографски) (Н)
3 Иван Ж
4 Marijaz22
5 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Цицачи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Цицачи“

Во периодот од 2-3 мај 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Цицачи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за цицачите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Тиверополник
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Календари[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Календари“

Во периодот од 9-10 мај 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Календари“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за календарите можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Инокентиј
2 Тиверополник
3 Dandarmkd
4 Иван Ж
5 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Евровизија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Евровизија“

Во периодот од 16-17 мај 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Евровизија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Евровизија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Македонска книжевност[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Македонска книжевност“

Во периодот од 23-24 мај 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Македонска книжевност“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со македонската книжевност можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 П.Неделковски
3 Chnitke
4 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Големи везири на Отоманското Царство[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Големи везири на Отоманското Царство“

Во периодот од 30-31 мај 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Големи везири на Отоманското Царство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за големите везири на Отоманското Царство можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Инокентиј
2 Тиверополник
3 Б. Јанкулоски
4 Иван Ж
5 Kiril Simeonovski
6 П.Неделковски
7 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Музички инструменти[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Музички инструменти“

Во периодот од 6-7 јуни 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Музички инструменти“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за музички инструменти можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Kiril Simeonovski
3 П.Неделковски
4 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Сончев Систем[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Сончев Систем“

Во периодот од 13-14 јуни 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Сончев Систем“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Сончевиот Систем можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Препорачано било изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Инокентиј
4 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Индија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Индија“

Во периодот од 20-21 јуни 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Индија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со Индија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Иван Ж
2 Dandarmkd
3 Тиверополник
4 Fsimeski
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Бродови[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Бродови“

Во периодот од 27-28 јуни 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Бродови“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за бродови можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Логика[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Логика“

Во периодот од 4-5 јули 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Логика“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со логиката можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Marijaz22
2 Dandarmkd
3 Иван Ж
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Видеоигри[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Видеоигри“

Во периодот од 11-12 јули 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Видеоигри“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за видеоигри можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 Carshalton
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Острови во Хрватска[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „острови во Хрватска“

Во периодот од 18-19 јули 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Острови во Хрватска“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за островите во Хрватска можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Dandarmkd
2 Иван Ж
3 П.Неделковски
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Италијанска книжевност[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Италијанска книжевност“

Во периодот од 25-26 јули 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Италијанска книжевност“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со италијанската книжевност можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 Fsimeski
3 П.Неделковски
4 Dandarmkd
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Македонија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Македонија“

Во периодот од 1-2 август 2020 година е одржан уредувачки викенд на тема „Македонија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со Македонија можело да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1 Chnitke
2 Dandarmkd
3 П.Неделковски
4 Ehrlich91
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Планирани викенди[уреди извор]

Време[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Време“

Во периодот од 8-9 август 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Време“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со времето може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Забелешка: Се препорачува изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Фотографија[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Фотографија“

Во периодот од 15-16 август 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Фотографија“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со фотографијата може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Пиратство[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Пиратство“

Во периодот од 22-23 август 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Пиратство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со пиратството може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

 • од Википедија на англиски јазик:

Забелешка: Се препорачува изборот на статии да се врши од следната постоечка предлошка на Википедија на македонски јазик:

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Самураи[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Самураи“

Во периодот од 29-30 август 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Самураи“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за и во врска со самураите може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Готска архитектура[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Готска архитектура“

Во периодот од 5-6 септември 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Готска архитектура“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со готската архитектура може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Теореми[уреди извор]

Поврзано: Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!
Уредувачки викенд „Теореми“

Во периодот од 12-13 септември 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Теореми“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за теоремите може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Птици[уреди извор]

Уредувачки викенд „Птици“

Во периодот од 19-20 септември 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Птици“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за птиците може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Вајарство[уреди извор]

Уредувачки викенд „Вајарство“

Во периодот од 26-27 септември 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Вајарство“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите во врска со вајарството може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Езера[уреди извор]

Уредувачки викенд „Езера“

Во периодот од 3-4 октомври 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Езера“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите за езерата може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Стрип[уреди извор]

Уредувачки викенд „Стрип“

Во периодот од 10-11 октомври 2020 година ќе се одржи уредувачки викенд на тема „Стрип“.

Материјали[уреди извор]

За создавање или подобрување на статиите поврзани со стрипот може да се користат другите јазични изданија на Википедија, дигитализирани и други материјали.

Список на учесници[уреди извор]

Бр. Корисник Придонеси
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 • (Н) — новосоздадена статија
 • (П) — подобрена статија

Поврзано[уреди извор]