Список на археолошки наоѓалишта во Кратовско

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на археолошките наоѓалишта во Кратовско,[1] односно на наоѓалиштата кои се наоѓаат на територијата на Општина Кратово. Подредени се по азбучен редослед на населените места во или кај кои се наоѓаат. Списокот веројатно не е целосен.

Населено место Општина Име Тип Период
Вакуф Кратово Чукарче црква старохристијанско време
Горно Кратово Кратово Градиште - Чукар градиште доцноантичко време
Грамади населба доцноантичко време
Емирица Кратово Градиште градиште доцноантичко време
Железница Кратово Манастириште некропола доцноантичко време
Равниште некропола римско време
Кнежево Кратово Куково Градиште градиште доцноантичко време
Коњух Кратово Големо Градиште утврдена населба доцноантичко време и среден век
К’шла некропола железно и римско време
Кратово Кратово Дупка - Талашманци некропола доцнохеленитичко и римско време
Железница - Равниште некропола римско време
Кратово населба доцнохеленистичко и римско време
Кратово некропола среден век
Нежилово Кратово Ан 2 - Бари населба среден век
Три Кладенец топилница среден век
Фурна населба и топилница римско време
Чукар градиште доцноантичко време
Приковци Кратово Лешки водовод римско време
Писан Камен сакрален објект среден век
Секулица Кратово Градиште градиште доцноантичко време
Павлева Воденица населба доцноантичко време
Среден Рид населба доцноантичко време
Страцин Кратово Вражиград градиште доцноантичко време
Градиште градиште железно време
Чука некропола-могила римско време
Татомир Кратово Грамади населба доцноантичко време
Селиште населба доцноантичко време
Маркова Куќа ќелија среден век
Трновац Кратово Блидеш населба; градиште неолитско време; доцноантичко време
Градиште градиште доцноантичко време
Челопек населба доцноантичко време
Туралево Кратово Спас објекти среден век
Црквеница населба доцноантичко време
Филиповци Кратово Долно Градиште градиште доцноантичко време
Свети Илија населба; црква доцноантичко време, старохристијанско време
До Селото некропола доцноантичко време
Шлегово Кратово Коленец населба доцноантичко време
Кула - Здравчиј Камен градиште доцноантичко време
Во Селото населба и некропола римско време
Шопско Рударе Кратово Градиште градиште доцноантичко време
Кралица градиште доцноантичко време
Селиште населба римско време
Цоцев Камен (Трон - Пешта) светилиште и мегалитска опсерваторија неолитско и доцноантичко време
Царева Чешма - Локва населба неолитско, железно и доцноантичко време

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. стр. 183–192. ISBN 9989649286.