Прејди на содржината

Цирус

Од Википедија — слободната енциклопедија
A photograph showing many types of cirrus clouds all jumbled together floating above a plain
Небото исполнето со многу видови цирусни облаци, придружено со цирокулулус горниот центар и горниот десен

Цирус или перјест (пердувест) облак (симбол: Ci) — род на атмосферски облак, генерално карактеризиран со тенки, широкопојасни нишки, што му го дава на типот своето име од латинскиот збор цирус, што значи ринглет или заплеткана коса.[1] Овој облак може да се формира на која било надморска височина помеѓу 16,500 и 45,000 стапки надморска височина. Низата на облак понекогаш се појавува во грутки од карактеристична форма на која се споменува заедничкото име „опашки на кобили“.[2]

Од површината на Земјата, цирусот обично се појавува бел, или светлосив во боја. Се формира кога водената пареа се подложува на таложење на надморска височина над 18,000 стапки (5,500 м) во умерени региони и над 21,000 стапки (6,400 м) во тропските региони. Исто така, се формира од одливот на тропските циклони или наковалните на облаците на кумулонимбус. Бидејќи облаците од цирус пристигнуваат преднапред од фронталниот систем или тропскиот циклон, тоа укажува дека временските услови наскоро може да се влошат. Додека тоа укажува на пристигнување на врнежи (дожд), цирус облаците само произведуват вирги во вид на водени капкки (што испаруваат ред да слетаат на земја).

  1. Funk, Ted. „Cloud Classifications and Characteristics“ (PDF). The Science Corner. National Oceanic and Atmospheric Administration. стр. 1. Посетено на 30 January 2011.
  2. Palmer, Chad (16 October 2005). „USA Today: Cirrus Clouds“. USA Today. Архивирано од изворникот на 2012-07-01. Посетено на 13 September 2008.