Апсолутна висина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Највисоката точка на Земјата

Апсолутната височина или надморска височина (алтитуда) е висината на некоја точка на Земјата во однос на референтната површина на геоидот . Во географијата,тоа се дефинира како растојание во метри вертикално, од средното ниво на површината на океанот до одредена точка на површината на Земјата . Кога се опишуваат географски предмети ( планини, полиња, езера и др.) на топографска карта, варијациите во висината се означени со изохроми, а карактеристичните коти се означени со точката во која висината е во метри. Надморската висина се мери со инструментот Висиномер кој работи на принципот на промена на притисокот со зголемување на надморска височината. На општо-географските карти, надморската височина е прикажана со хипсометриска скала, која покажува различни висини во различни бои (од зелена за низини, жолта за ридови, кафеава за планини и бела за високи планински врвови) .

Како што се зголемува апсолутната висина, температурата се намалува (0,6   °C на секои 100 метри), притисокот се намалува, а воздухот е поредок. Највисоката апсолутна надморска височина на Земјата е Врвот Чомолунга на Хималаите во Азија - 8.848 метри. Во Македонија највисок врв е Голем Кораб- 2.753метри. Апсолутниот мора да се разликува од релативната висина . Денес висините лесно се одредуваат благодарение на GPS- уредите.

Поврзано[уреди | уреди извор]