Водена пареа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Водена пареа (H2O)
Kochendes wasser02.jpg
Создавање на водена пареа при вриење
Систематски назив водена пареа
Течна состојба вода
Црвста состојба мраз
Својства[1]
Молек. формула H2O
Моларна маса 18,01528(33) g/mol
Точка на топење 0,00 °C (273,15 K)[2]
Точка на вриење 99,98 °C (373,13 K)[2]
Специф. гасна конст. 461.5 J/(kg·K)
Топлина на испарување 2,27 MJ/kg
Топлински капацитет
при 300 K
1,864 kJ/(kg·K)[3]
Издигајќи се, водената пареа се лади и се кондензира во капкички

Водена пареагасна состојба на водата. Претставува една од агрегатните состојби на водата во хидросферата. Водената пареа се создава со испарување или со вриење на течна вода, или пак по пат на сублимација на мразот. За разлика од другите облици на водата, водената пареа е невидлива.[4] Под типични атмосферски услови, испарувањето постојано создава водена пареа и истата постојано се губи со кондензација. Бидејќи е полесна од воздухот, водената пареа предизвикува струење на воздушните струења, што доведува до настанок на облаци.

За големата застапеност на водената пареа како состојка сведочи фактот што таа е присутна дури и во атмосферата Сонцето и секоја планета во Сончевиот Систем, но и во многу астрономски објекти како природни сателити, комети, па дури и големи астероиди. Ова веројатно важи и за другите сончеви системи. Нејзината важност во астрофизиката е голема, бидејќи нејзиното присуство може да укажува на присуството на течна вода, а со тоа и на вонземски живот.

Како состојка на Земјината хидросфера и кругот на водата, водената пареа е особено застапена во Земјината атмосфера и претставува моќен стакленички гас заедно со други гасови како јаглеродниот диоксид и метанит.

Пареата е значајна за луѓето поради нејзината употреба за приготвување на храната, во енергетиката и превозните средства уште од измислувањето на парната машина за време на Индустриската револуција.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Lide, David. CRC Handbook of Chemistry and Physics, 73rd ed. 1992, CRC Press.
  2. 2,0 2,1 Баждарено според средно океанско ниво според Виенскиот срандард (VSMOW) — се топи на 273,1500089(10) K (0,000089(10) °C, а врие на 373,1339 K (99,9839 °C)
  3. „Water Vapor - Specific Heat“. Посетено на 15 мај 2012.
  4. „What is Water Vapor?“. Посетено на 2012-08-28.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]